Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

14.4.2017

Pitkäperjantain kahvihetki lähteen äärellä

Pitkäperjantaiaamu valkeni aurinkoisena ja kauniin kuulaana. Pidempään on ajatuksissa ollut Hollolan Kiikunlähteellä käyminen. Tänään sitten päätimme extempore pakata eväskoriin kuksat ja kahvit ja suunnata katsastamaan kaunis lähde. Kiikunlähde on Suomen suurin lähdeallas. Pituutta altaassa on n. 400 metriä ja leveyttä enimmillään noin 100 metriä. Kiikunlähteen  erikoisuus on erityisen kirkas vesi, joka saa altaan hehkumaan upean turkoosina. Altaan pohjassa on 14 lähteensilmää, joista purkautuu vettä noin 7000 kuutiometriä vuorokaudessa. Altaan pohjoispäässä on pato, joka on nostanut lähdelammen pintaa muutaman metrin ja siten muodostanut riittävän putouksen ja tasaisen ympärivuotisen virtauksen padon vieressä sijainneelle myllylle ja sahalle. Vesi jatkaa matkaansa Kiikunojaa pitkin Vesijärveen Kirkonlahteen lähelle Hollolan kirkkoa. Lähteen silmässä veden lämpötila on noin 5 astetta, joten se ei jäädy talvella.

Jääkauden sulamisvaiheessa muodostui Salpausselän soraharjanne, mikä suodattaa sadevesistä Etelä-Suomen suurimman pohjavesialtaan. Nämä varastot purkautuvat lähteistä, joista yksi suurimmista on Kiikunlähde. Kaikkineen pohjavesiallas purkautuu suurina lähteinä kolmeen suuntaan, eli Kymijoen vesistöön, Kokemäenjoen vesistöön ja Suomenlahteen laskeviin pikkujokiin.

Lähteen ympäristö on pääosin yksityisaluetta. Lähteen rannalla oli muutama laituri. Muutama järvitaimen tai puronieriä uiskenteli lähellä rantaa. Kalantuntemus on tuossa kohtaa heikko, vaikka kalat selkeästi näkyivätkin. Yksityisalueet oli merkitty ison kyltein ja ympäröity piikkilanka-aidalla. Maanomistajia varmaankin on häirinnyt enenevä lähdettä ihailevien ihmisten virta. Kiikunlähdettä pääsee pääosin ihailemaan lähteen eteläpäästä, missä suurimmat lähteet pulppuavat. Ilman lämpötila on + 1 astetta ja melko kylmä viima puhalteli. Kahvi maistui jotenkin erityisen hyvältä luonnonhelmassa.Puhtaasta ilmasta lienee kertoo naava kuusien oksilla. 

Terttuseljakin oli levinnyt lähteen äärelle ja pullisteli jo kauniita silmujaan. 


Jälleen totesin, että luonnon helmassa ja sen kauneuden äärellä sielu lepää ja mieli virkistyy!


❤︎ Rentouttavaa pääsiäisen aikaa sinulle ❤︎
-Anu-6 kommenttia:

 1. Kaunis postaus, kiitos tästä. Ihania kuvia, erityisesti tykkäsin tuosta viimeisestä. Hyvää pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Lähde on jotenkin maagisen värinen ja vesi niin kirkasta, että kalatkin näkee selvästi.
   Ihanaa pääsiäistä sinullekin :)

   Poista
 2. Oo, tuo on niin maaginen paikka! Harmitus että olen käynyt vain kerran, ja silloinkin hitsin pikaseen. En yhtään ihmettele, että kaffetkin maistuivat erityisen hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan - maaginen se on. Lähdettä jaksaa ihastella pitkään. Turkoosi väri on niin kaunis ja väri vaihtelee vähän sen mukaan, miten auringon valo lähteeseen osuu. Aika paljon tuolla oli eilenkin kävijöitä, kun siellä olimme. Saa nähdä, koska ryhtyvät rajoittamaan käyntejä, kun asutusta on ihan liki ja suurin osa rantaviivasta on ykstyiten omistuksessa.

   Poista
 3. No onpa yliluonnollisen kaunis näky. Ihmeellinen. En tiennytkään tuollaisesta paikasta. Varmaan oli ihana retki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan upea paikka. Siellä on kuvattu dokumenttielokuva Järven tarina. Suosittelen käymistä aurinkoisena päivänä, kun turkoosi vesi pääsee oikeuksiinsa kunnolla.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!